טיפוס 2 – האלטרואיסט המותש

אסנת ידגר, מייסדת המרכז הישראלי לאניאגרם

מאת: אסנת ידגר

טיפוסים אלה רואים את כל האנשים בעולם כחלק ממשפחה אחת גדולה שהקשרים ביניהם מושתתים על יחסים של תן וקח.

כולנו זקוקים לאהבה ונהנים ממנה, אך עבור טיפוסי 2 נתינת אהבה הופכת להיות הדבר החשוב ביותר מתוך נקודת מבטם. אנשים מקבוצת טיפוס זו מחפשים תוקף לערך העצמי שלהם בכך שהם מקריבים את עצמם עבור אחרים. הם מאמינים שהם חייבים לשים את האחר במקום הראשון ולהיות אוהבים ולא אנוכיים אם הם רוצים שיאהבו אותם. הקשר עם אחרים הוא "סם חיים" בשבילם והוא מובטח להם אם הם נעשים נחוצים לאנשים, כש"אי אפשר בלעדיהם".

הם למדו לזכות באהבה ע"י נתינת תשומת לב לאנשים ודאגה לצרכיהם. כדי לעשות זאת, הם חייבים לדכא את רגשותיהם שלהם. הם ניחנו ביכולת מולדת מפותחת במיוחד לזיהוי הצרכים של האחר ומסוגלים באופן טבעי להזדהות עם רגשותיהם של אחרים ולהבין בדיוק מה הם חשים ולמה הם זקוקים. הם חשים גאווה ביכולת הנתינה שלהם, אך רגש הגאווה אינו כל כך "שקוף" עבורם, הם חווים אותו יותר כתחושה אמיתית של סיפוק מכך שהם מסוגלים להשפיע, לתרום לאנשים ולעשות הבדל בחייהם. באופן לא מודע, הם מנסים בעצם להעניק לאחרים את מה שהם בעצמם זקוקים לו.

הם מתקשים להציב גבולות והם מזניחים את צרכיהם ודואגים לאחרים על חשבון עצמם. במאמציהם להיות נחוצים הם יוצרים תלות של אנשים אחרים בהם שבסופו של דבר מתישה אותם. הם מגלים הזדהות יתר עם אחרים, מאבדים את עצמם ונאחזים באופן כפייתי בתקוה להיות מוערכים ואהובים עבור הקרבתם. הם חשים שהם חסרי ערך ומרגישים שהם חייבים לתת לאחרים כדי לזכות באהבה אליה הם משתוקקים. ההקרבה הגדולה עבור האחר גורמת להם לחוש כעס וטינה בסתר לבם, (רגשות שהם מאוד מתאמצים להכחישם) ורגשות אלה מתפרצים בדרכים שונות שפוגעות ביחסיהם.

התשוקה שלהם "לעזור" גורמת להם להיות פולשניים ולערב את עצמם בענייניהם של אחרים בין אם ביקשו מהם או לא. נדרשת כנות אישית גדולה ביותר להודות שלנתינה שלהם יש מניע, שהיא ניתנת עם ציפייה לתמורה. ומכיוון שטיפוסי 2 רבים מתקשים לזהות את המניע הנסתר שלהם הם נופלים בקלות לתפקיד ה"קדוש המעונה" וחשים כקרבן.

כשכל ניסיונותיהם לזכות באהבה מהאחר נכשלו, הם עלולים לגלות זעם ועוינות – "אתה לא יכול לעשות לי את זה, אתה לא יכול סתם כך לזרוק אותי אחרי שניצלת אותי, אחרי כל מה שעשיתי למענך!!"

משימת ההתפתחות שלהם 

היא לאזן את הנתינה שלהם לאנשים אחרים וללמוד לדאוג לעצמם. עליהם לבחון את מניעיהם כשהם מתפתים לתת משהו לאחר ולוודא שהנתינה שלהם עונה על שני תנאים: האחד הוא שהיא אינה באה על חשבון עצמם והשני שאין בה כל ציפייה לתמורה.

והכי חשוב – לקלוט שאי אפשר "לקנות" אהבה ואנשים אוהבים אותך בזכות מי שאתה ולא בזכות מה שאתה נותן להם. 

 ברמת ההתפתחות הגבוהה – טיפוסי 2 הם אלטרואיסטים מובהקים ("אמא תרזה"). הם ההורה שכל אחד חולם שיהיה לו: מלא חמלה, חם, מקבל, תומך, מעודד ועוזר. הם נדיבים, רגישים, אמפטיים, בעלי לב רחב, יוצרים בקלות מערכות יחסים לבביות עם אנשים ונהנים למצוא מכנה משותף בינם לבין אחרים. הם מעניקים אהבה ללא תנאי והנתינה שלהם היא טהורה וחסרת ציפייה לתמורה כלשהי.

5 Responses

  1. כטיפוס 2 אני חייב להודות שמאד קשה לשלוט באוטומט. גם כשאני מצליח להגיד לא למישהו שמבקש ממני משהו אני אכול רגשות אשמה. זה ממש לא פשוט…

  2. שלום אסנת, אני פשוט המומה מאיך שזה כל כך נכון על מי שאני. לא יאמן כמה זה מדויק. שמחתי מאוד להבין את הטיפוס שלי, תודה רבה

  3. שלום אסנת, זה פשוט לא יאמן כמה זה תואם ומתאים לי, כאילו סיפרתי את מה שאני מרגישה בתוך תוכי! נשגב מבינתי. מדהים. ממש מדעי. מעורר חשק ללמוד עוד ועוד על הנושא.

  4. מתאים להפליא! זה כל כך מדויק שאין לי מה להוסיף. תורידי את הכותרת ותרשמי את השם שלי. בדיוק אני.

  5. התוודעתי לאניאגרם לפני כחמש שנים, ומאז בהדרגה ובעקביות השתנתה כמעט כל זווית הראיה שלי לגבי ראיית המציאות בה הייתי. עשיתי עבודה עצמית מרובה ונעזרתי באימון אישי עם אסנת, הנשמה הטובה שפגשתי בדרכי ועם סדנאות ופעילויות במסגרת האניאגרם. המציאות אותה מציאות, אני פשוט השתנתי!!! ויחד אתי השתנה היחס והציפיות של הסובבים אותי. נכון להיום אני כבר לא "אוטומט למילוי צרכי הזולת" כבעבר. אני פועלת לפי בחירה שלי כיצד להתנהל ולהגיב, מתי לתת ולמי וכמובן שלא בכל מחיר כפי שנהגתי בעבר. תודה, אסנת. הלוואי ויכולתי להכיר אותך מזמן,,,,

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים

הדיאלוג עם האגו
אנחנו לא הטיפוס שלנו
הכרת ההבדל בין ה"אגו" שלנו (ה"דמות" אותה אנו מגלמים) לבין ה"אני האותנטי" (המהות) שלנו הינה הבסיס לכל...
RUN
מה מניע אותי?
עד שאיננו יודעים את ה"מניע" להתנהגותו של אדם, בעצם איננו יודעים דבר. ..
LOVE SMALL
מה אנו עושים כדי לזכות באהבה?
כיצד נוכל לזהות אהבה שמבוטאת בדרכים שונות לחלוטין משלנו?