ניהול זמן

אסנת ידגר, מייסדת המרכז הישראלי לאניאגרם

מאת: אסנת ידגר

לכל אחד מתשעת הטיפוסים תפיסת עולם ייחודית לו ותשומת הלב שלו פונה לאספקטים שונים של המציאות. ההבדלים הללו יוצרים דפוסי התנהגות וסגנונות ניהול זמן שונים לחלוטין זה מזה.

המושג "ניהול זמן" נשמע כמושג טכני ששייך לתחום המיומנויות או הכישורים שניתן לרכוש. ואכן פותחו שיטות רבות ומשוכללות לניהול חכם של הזמן שלנו. עם זאת, גם בוגרי קורסים לניהול זמן מוצאים את עצמם לאחר זמן מה, חוזרים לדפוסי ההתנהלות הקודמים שלהם, גם אם הם יודעים שאינם יעילים במיוחד.

הסיבה לכך נעוצה במניעים עמוקים יותר הגורמים לנו להתנהל באופן כמעט אוטומטי שלא תמיד מקדם את האינטרסים האמיתיים שלנו.  

במאמר הזה אפרט את המלכודות בסגנונות ניהול הזמן השונים שכל טיפוס עלול ליפול לתוכן. זיהוי דפוס ההתנהלות שלך הוא הצעד הראשון בהשתחררות מהמלכודת שלך. 

טיפוס 1 – המחוקק

טיפוסי 1 חותרים לשלמות. הם מבחינים בכל השגיאות, הליקויים ומה שניתן לשיפור. יש להם מבקר פנימי שכל הזמן "מעלה את הרף" ודוחף אותם לבצע דברים באופן מושלם. היעילות שלהם נפגעת כשהם מקדישים שעות וימים לשיפור המוצר או הפרויקט עליו הם שוקדים, מעבר לדרישות המוצהרות. הם עלולים לשקוע בעבודה על פרטי הפרטים ולאבד את התמונה הגדולה. הם מתקשים להאציל סמכויות, כי הם מאמינים שאיש אינו יכול לבצע זאת בהתאם לסטנדרטים הגבוהים שלהם  וכתוצאה מכך עובדים שעות נוספות או לוקחים עבודה הביתה. לעיתים חתירתם לשלמות מביאה בסופו של דבר לקושי בעמידה בזמנים.

טיפוס 2 – המסייע   
טיפוסי 2 משקיעים את האנרגיות שלהם ביחסים אישיים. הם מעורבים, חברתיים ואכפתיים. הם נופלים למלכודת כשהם משקיעים בפרויקטים שמקדמים את השותפים שלהם להגשמת יעדיהם, אך לא בהכרח מקדמים את האינטרסים האישיים שלהם. הם עלולים לאבד את סדר העדיפויות והמטרות שלהם לטווח רחוק, לטובת סיוע לאחרים. טיפוסי 2 נמנעים לעיתים קרובות מהצד הטכני והלוגיסטי (נתונים, מספרים, סטטיסטיקות) של עבודתם ומתמקדים במקום זה ביחסים עם אנשים. הם נוטים להימנע מקונפליקטים וכמנהלים הם חשים חוסר נוחות כשהם נדרשים לבקר עובד מסוים או לתת משוב ישיר. כתוצאה מכך הם עלולים לאבד אנרגיה וזמן רב.
טיפוס 3 – הביצועיסט    

טיפוסי 3 הינם "סוסי עבודה", ממוקדי משימה, תחרותיים, אנרגטיים וערים לתדמיתם. הם מונעים מתוך דחף בלתי נלאה להצלחה הגורם להם לקחת על עצמם כמות פרויקטים של שלושה אנשים לפחות והופך אותם ל"מכורים לעבודה" שמזניחים תחומים אחרים בחייהם, כולל את בריאותם. הם עשויים לעבוד במשך שבועות על פרויקט מבלי להעריך את הרלוונטיות שלו לחזון העתידי של החברה וברגע שהם התחילו לעבוד על משימה מסוימת, אי אפשר לעצרם. הם עלולים "לעגל פינות" ולדאוג שהפרויקטים שלהם ייראו טוב כלפי חוץ, על חשבון יסודיות והקפדה על הפרטים; מה שמכניס אותם לא פעם לצרות, כשהאמת מתגלה. 

טיפוס 4 – הדרמטי  

טיפוסי 4 הינם רגשניים, אמנותיים, יצירתיים ואינטואיטיביים. יש להם קושי עם המשימות האפורות היומיומיות שמאפשרות לארגונים לתפקד. הם נוטים להסתמך יותר על האינטואיציה הפנימית שלהם שתדריך אותם ועשויים להימנע מתכנון תקציב, תיעוד נתונים או ניהול פיננסי כשהם עומדים לקבל החלטות. בקבוצות או בצוותים, הם לעיתים קרובות חסרים את הביטחון העצמי הנדרש כדי לנקוט עמדה באופן אסרטיבי ולקדם את היעדים שלהם. הם משתדלים להימנע מעבודה בצוות ומעדיפים לעבוד לבד, מונעים מתוך הצורך להרגיש מיוחדים ואינדיבידואלים. המלכודת העיקרית שלהם היא ההצפה הרגשית. הם מתקשים להתמקד במשימתם כשרגשותיהם מציפים אותם ואינם מסוגלים לשים את רגשותיהם בצד ולחזור לעבודה. 

טיפוס 5 – המדען  

טיפוסי 5 הינם אנליטיים, הגיוניים, קרי רוח, בעלי חשיבה מערכתית ויכולת חשיבה עצמאית. הם זקוקים לזמן פרטי ולמרחב אישי. טיפוסים אלה נוטים לנתח נתונים שעות וימים, לחפש אחר כל המידע האפשרי, ולהשקיע חשיבה עמוקה בכל האפשרויות הנתונות. כל החשיבה הזו עלולה למנוע מהם לנקוט בפעולה החלטית ולבזבז זמן רב בניתוח ותכנון מוקדמים. כמנהלים הם מתקשים להניע אחרים ולקרוא נכון את התגובות הרגשיות של אחרים. הם מהססים להעביר משימות לכפופים אליהם ש"לא מבינים את המורכבות" של העניין או לא "אינטליגנטים מספיק" להתמודד עם הבעיה. אופן התנהלות זה מפחית את יכולת ההשפעה שלהם בארגון ומגביל את מספר הפרויקטים עליהם הם יכולים לעבוד.

טיפוס 6 – הספקן

טיפוסי 6 סורקים את האיומים והסכנות הפוטנציאליות בסביבה שלהם. הם חשים פחד או ספק פנימי ומחפשים ביטחון, מבנה ויציבות בעבודה שלהם. הם מקדישים זמן לניתוח ועריכת אסטרטגיות,  במקום לקפוץ למצב החדש. הם יכולים לבזבז שעות של דאגה וחיפוש אחר פתרונות לבעיות אפשריות ותכנון של קטסטרופות שיש סיכוי מאד קטן מאד שיתעוררו. התכנון הזה מונע מהם מלהתמקד במשימה שלפניהם. כמנהלים, חוסר האמון שלהם באחרים עלול להגביל את יכולתם להאציל סמכויות. כחברי צוות, הם מבזבזים זמן רב בבדיקות נשנות וחוזרות אחר הביצועים והכוונות של אחרים. 

טיפוס 7 – הנהנתן

טיפוסי 7 הינם זריזים, ספונטאניים, בעלי דמיון ונוטים להתפזר. הם מאבדים זמן ויעילות כשהם קופצים ממשימה אחת לשנייה מבלי להשלים דבר אחד עד הסוף. הם משתעממים ממשימות שחוזרות על עצמן, גם אם הן בעדיפות גבוהה ועוברים למשימות היותר מעניינות. הם נוטים לדחות שיחות או ישיבות צוות שעלולות לעורר כעס, תסכול או צער. הם עלולים להחמיץ את הרגע בשעה שהם מפנטזים על העסקה הבאה, הפרויקט הבא או החברה הבאה בהם הם יעבדו. הם אנשי חזון ובעלי ראייה רחבה ומתקשים לטפל בכל הפרטים הקטנים שנדרשים לתפעול שוטף וחלק של המערכת. 

טיפוס 8 – הבוס 

טיפוסי 8 הינם מנהיגים חזקים, יעילים ואמיצים. הם לא מבזבזים יותר מדי זמם על הכנות מוקדמות ונוטים להיכנס לפעולה באופן מיידי והחלטי ולעיתים אימפולסיבי מדי.  הם מתפקדים היטב במצבי לחץ ופועלים בתקיפות נגד מכשולים קטנים כדי לבצע את המשימה. יש להם קושי לשמר מערכות יחסים ארוכות עם שותפים לעבודה. במשך הזמן, הם עלולים 'לשרוף' קשרים ולפגוע ברגשותיהם של אנשים בחתירתם להצלחה. האתגר שלהם הוא ליצור צוותי עבודה לפרויקטים רבים לשנים רבות. הם יכולים ללכת לאיבוד בלהט הרגע כדי לנצח בקרב, אך בסופו של דבר, להפסיד במלחמה. (ה"מלחמה" יכולה להיות חוזים עתידיים, יחסים טובים עם ספקים וכ"ו). אין להם סבלנות לפרטים הקטנים, הם מתמקדים בשורה התחתונה. 

טיפוס 9 – משכין שלום  

טיפוסי 9 הינם רגועים, מקבלים, משתפים פעולה ובעלי מזג נוח. יש להם קושי להתמקד או לערוך סדרי עדיפויות ברורים ודעתם מוסחת בקלות. כל הפרעה או פרויקט שנכנס לשדה הראייה שלהם עלול להסיט אותם ממה שחשוב באותו רגע. הם מבזבזים זמן על משימות קטנות ומיותרות במיוחד כשהם נדרשים לנקוט בפעולה החלטית או לקבל החלטה חשובה. הם עושים הכול כדי להימנע מקונפליקטים ולכן הם מתקשים לסרב לבקשות של אחרים או לדרישות מזמנם. 

האתגר שלכם הוא לזהות את מלכודת ניהול הזמן שלכם וללמוד להתבונן בעצמכם בשעה שאתם נופלים לתוכה. ניתן לפתח את היכולת לתפוס את הרגע בו אתם מועדים. בסופו של דבר תוכלו ללמוד לבחור דרכי תגובה אחרות למאורעות ולאנשים השונים בעבודה. ולנהל את הזמן שלכם בחוכמה וביעילות.

תגובה אחת

  1. היי אסנת, קראתי את המאמר והוא מעניין ביותר, מיותר לציין שהוא גם מאוד מדויק. אני ואריאלה פתחנו עסק חדש והמלכודות נקרות בדרכינו יום יום. מזל שאנחנו יודעים את המגבלות של כל אחת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים

הדיאלוג עם האגו
אנחנו לא הטיפוס שלנו
הכרת ההבדל בין ה"אגו" שלנו (ה"דמות" אותה אנו מגלמים) לבין ה"אני האותנטי" (המהות) שלנו הינה הבסיס לכל...
RUN
מה מניע אותי?
עד שאיננו יודעים את ה"מניע" להתנהגותו של אדם, בעצם איננו יודעים דבר. ..
LOVE SMALL
מה אנו עושים כדי לזכות באהבה?
כיצד נוכל לזהות אהבה שמבוטאת בדרכים שונות לחלוטין משלנו?