מה מניע אותי?

אסנת ידגר, מייסדת המרכז הישראלי לאניאגרם

מאת: אסנת ידגר

עד שאיננו יודעים את ה"מניע" להתנהגותו של אדם, בעצם איננו יודעים דבר. המניעים הבסיסיים של כל טיפוס הינם המפתח להבנת ההתנהגות האנושית.

כולנו יכולים להיות שאפתנים, אגרסיביים, מצחיקים, כועסים, חוששים, חרוצים וכ"ו, מגוון ההתנהגויות האנושיות יכול להופיע בכל טיפוס, אך מאחורי אותה צורת התנהגות מסתתר מניע שונה לחלוטין.

לדוגמה, אנשים רבים יגישו עזרה לאחרים ללא היסוס, אך כל אחד ממניע שונה. טיפוס 1 למשל, יעזור כי זה "לא בסדר" ולא מוסרי לדחות מישהו שזקוק לעזרה. טיפוס 2 יעזור כי הוא אוהב להיות נחוץ, טיפוס 7 יעזור כי הוא לא מסוגל לסבול כאב ועצב סביבו… וכן הלאה.

המניעים הבסיסיים של כל טיפוס הינם המפתח להבנת תשעת הטיפוסים ומתוכם מתעצבת אסטרטגית ההישרדות של כל אחד מהם.

כל אדם יכול להזדהות כמובן עם כל אחד מתשעת המניעים: לכולנו יש את הרצון להיות צודקים (טיפוס 1), להיות אהובים (טיפוס 2), להיות מוערכים  (טיפוס 3) וכן הלאה. אולם עצם זה שאנו "רוצים" את הדברים האלה, אינו בהכרח מעיד שזהו המניע שמפעיל אותנו.

כשתעיין במניעים הבסיסיים של כל טיפוס, נסה לזהות את המניעים שתופסים מקום מרכזי במערכת הערכים ודפוסי ההתנהגות שלך.  

טיפוס 1 – המחוקק
חותר להיות צודק, שואף לשלמות, לשפר את עצמו ואת העולם שסביבו, להיות נאמן לאידיאלים שלו, לשמור על אינטגריטי ואיזון, להיות מעבר לכל ביקורת כך שלא יגונה או יורשע על ידי אף אדם.
טיפוס 2 – המסייע   
חותר להיות אהוב, להביע את רגשותיו כלפי אחרים, להיות נחוץ ומוערך, לגרום לאחרים להגיב אליו, להבטיח קיום תמידי של הקשר שלו עם אנשים.
טיפוס 3 – הביצועיסט    

חותר לזכות בהכרה והוקרה, לחוש בעל ערך, להיות מוערץ, לבלוט, לשמור על תדמיתו, לזכות בתשומת לב ולהרשים אחרים.

טיפוס 4 – הדרמטי  

חותר לבטא את עצמו ואת ייחודיותו, להרגיש רגשות בעוצמה ולבטא את רגשותיו, להגן על הדימוי העצמי שלו, לטפל בצרכיו הרגשיים לפני כל דבר אחר, למצוא את בן הזוג האידיאלי ואת האהבה הנכספת.

טיפוס 5 – המדען  

חותר לאגור ידע, לרכוש מיומנויות וכישורים, לחקור את הסביבה ולהבין כיצד דברים עובדים, להגן על עצמו מפני איומים חברתיים והפרעות חיצוניות, לצמצם את צרכיו האישיים.

טיפוס 6 – הספקן

חותר להשיג ביטחון והגנה, לזכות בתמיכתם ואישורם של אחרים, להשיג וודאות ובטחונות, לבחון את גישתם של אחרים כלפיו.

טיפוס 7 – הנהנתן

חותר לשמור על החופש והאושר האישי שלו, להתנסות, לחוות ולטעום מהחיים ככל האפשר, לשמור על האופציות שלו פתוחות, ליהנות מהחיים, להיות עסוק ונלהב כל הזמן, להימלט מכאב.

טיפוס 8 – הבוס 

חותר להיות אדון לגורלו ולנהל את חייו, להוכיח את הכוח שלו ולהימנע מחולשה, להיות חשוב בעולמו ולהשפיע על סביבתו, לשלוט במצב, לשמור על כבודו ועוצמתו, להיות בלתי מנוצח.

טיפוס 9 – משכין שלום  

חותר לשקט ושלווה, ליצור הרמוניה בסביבתו, להימנע ממתח ועימותים, לשמר דברים כפי שהם, להימנע מכל מה שעלול להפריע לשלוות נפשו, להימלט מבעיות ודרישות חיצוניות.

עד שאיננו יודעים את ה"מניע" להתנהגותו של אדם, בעצם איננו יודעים דבר. כל דפוס התנהגות אנושי שהוא, יכול לנבוע מתוך כל המניעים האפשריים. כל הטיפוסים עשויים להתנהג מתוך כל מגוון ההתנהגויות שמאפיינות בני אנוש. (שאפתנות, כעסנות, נדיבות, חוסר ביטחון, נוקשות, אסרטיביות, מופנמות וכ"ו) לכן התרשמות מההתנהגות החיצונית עצמה אינה מספיקה.

פעמים רבות המניעים להתנהגותנו נסתרים מעינינו, רוב הזמן אנו מתפקדים על "טייס אוטומטי", מגיבים בהתאם לאסטרטגיה הבסיסית שלנו. הכרת המניעים הלא מודעים שמשפיעים על התנהגותנו היא המפתח לשינוי אמיתי. המפתח הזה מאפשר לנו גישה אל מה שמתרחש מאחורי הקלעים של אישיותינו.

2 Responses

  1. אחת הדוגמאות לדיוק של האניאגרם, הוא תיאור המתלבט הכרוני- טיפוס 9.מדהים אותי כשאני "תופסת" את עצמי מתלבטת במרכול מול גבינה, או ששנתי נודדת כשצריכה להחליט על משהו משמעותי ביותר בחיי. ההתלבטות גוזלת זמן ואנרגיה בהרבה פעולות בחיי יום יום. סקרנית לדעת מה יקרה כשאתקדם ב"קילוף המסכה"

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים

הדיאלוג עם האגו
אנחנו לא הטיפוס שלנו
הכרת ההבדל בין ה"אגו" שלנו (ה"דמות" אותה אנו מגלמים) לבין ה"אני האותנטי" (המהות) שלנו הינה הבסיס לכל...
LOVE SMALL
מה אנו עושים כדי לזכות באהבה?
כיצד נוכל לזהות אהבה שמבוטאת בדרכים שונות לחלוטין משלנו?
KEYS
9 מפתחות לצמיחה אישית
מהו המפתח לאיזון וצמיחה של כל טיפוס?