טיפוס 1 – הפרפקציוניסט

אסנת ידגר, מייסדת המרכז הישראלי לאניאגרם

מאת: אסנת ידגר

טיפוסי 1 חותרים להיות "הכי טובים" שהם יכולים להיות. הם שואפים למלא את כל משימותיהם ומחויבויותיהם על הצד הטוב ביותר ובאמת ובתמים מעוניינים להפוך את העולם הזה למקום טוב יותר.

הם אנשים רציניים, בעלי עקרונות, ישרים ובלתי מתפשרים. הם ממלאים אחר הכללים ומצפים מאחרים לנהוג כמוהם. 

הם הראשונים שמגיעים למשרד והאחרונים שעוזבים אותו. הם חרוצים שקדנים ובעלי כושר ארגון טבעי. אוהבים לערוך רשימות ביצוע ולא ישנים טוב בלילה אם לא סיימו את כל המטלות.

הם אמינים וניתן לסמוך עליהם בעיניים עצומות. לא תמיד קל לקרובים אליהם לחיות עם הביקורת שלהם אך הם חברים ושותפים מסורים, נאמנים, אחראים ומוכנים להקריב מעצמם רבות.

הם רוצים שיעריכו ויאהבו אותם בגין העבודה הטובה שהם עושים והאופי המוסרי שלהם. אהבה מבחינתם צריכה לבוא מתוך הערכה, היא לא ניתנת עבור קסם ללא מאמץ. צריך "לעבוד" בשבילה, צריך "להרוויח" אותה. "זה לא מובן מאליו שאוהבים אותי, אני צריך להצדיק את האהבה הזו".

הם לעיתים קרובות חשים את החובה לשפר דברים כי הם אינם כפי שהם "צריכים" להיות. הם מסתכלים על המציאות ובאופן אוטומטי רואים מה לא בסדר בה, מה ניתן לשפר, שום דבר לא טוב מספיק. הם מחפשים פגמים, ליקויים, את מה שצריך להיות שם ואיננו. יש להם סטנדרטים גבוהים לגבי מה ש"חייב" להיות במציאות. הם בעלי עין חדה לפרטים, תמיד מודעים לפגמים בעצמם, באחרים בסביבתם. הדחף שלהם לשפר דברים, יכול להיות מועיל במצבים רבים, אך גם יכול להתגלות כמעיק הן עליהם והן על אנשים שבסביבתם.

הם מפנים את הביקורת שלהם בראש ובראשונה כלפי עצמם. במקרים רבים טיפוסי 1 גדלו בסביבה שמתחה עליהם ביקורת ואף נאמר להם שהיא נאמרה בשם האהבה. "אם לא הייתי אוהב אותך, לא הייתי מתקן אותך". "אני אומר לך מה לא בסדר, כי אכפת לי ממך."

הם פרפקציוניסטים בעיקר בכל הקשור למילוי משימותיהם. הם יעבדו בלי סוף על פרויקט, יוודאו שהכול מושלם. לעיתים קרובות יגלו קושי עם מועדים אחרונים להגשה כי כמעט כל פרויקט ניתן לשיפור. יש להם נטייה לחשוב שיש רק דרך נכונה אחת לעשות דברים, לחשוב או להתנהג לפיה.

כמו כל שאר האסטרטגיות גם זו אסטרטגיה שמאפשרת להם שליטה בעולמם. הביקורתיות היא דרך לוודא שהעולם יהיה בדרך שהוא צריך להיות. גישה זו מובילה באופן טבעי לגילויים בלתי פוסקים של דברים ש"אינם בסדר" ולכעס נסתר (או גלוי) בגינם.

המלכוד: חתירה בלתי פוסקת אחר שלמות בעולם שמטבעו אינו מושלם.

חוסר יכולתם להשיג את השלמות לה הם שואפים, מזינה את רגשי אשמה שלהם ומעוררת את הכעס הראשוני שלהם נגד העולם הבלתי מושלם. הם לא חיים בשלום עם כעסם כפי שאנשים עשויים לחשוב, הם נוטים לחוש אשמה כלפי הכעס שלהם. כעס הוא רגש "רע", וטיפוסי 1 חותרים בכנות ובכל לבם להיות "טובים". לכן הם מנסים לעיתים קרובות להדחיק את כעסם ולעצור בו מלהתפרץ, (במיוחד 1 עם כנף 9) אבל הוא בדרך כלל בא לידי ביטוי בדרך זו או אחרת – אם זה חוסר סבלנות, תסכול, עצבנות, טינה וביקורת שיפוטית. המרדף העיקש שלהם אחר האידיאל יכול להפוך אותם לאנשים מתוחים המתקשים להירגע ומונעים מעצמם ללא סיבה מוצדקת מההנאות הבלתי מזיקות של החיים.

משימות ההתפתחות שלהם כוללות איזון המבקר הפנימי שלהם, למידת טכניקות לתיעול אפקטיבי יותר של כעס, ללמוד להגיב לביקורת בדרך פחות הגנתית, הימנעות מחשיבה במושגים של שחור ולבן, פיתוח יכולת יצירתית של פתירת בעיות. המפתח להתפתחות שלהם הינו קבלה וסבלנות – המוכנות לקבל תנאים שאינם תואמים את האידיאלים שלהם.

7 Responses

  1. אסנת ידגר היקרה! ברצוני לציין כי את "קלעת בול"! אני פשוט לא מאמין שכל מה שנכתב על טיפוס 1 (להלן: "המחוקק") אכן נכון, ואכן מתאים לאישיותי! אני פשוט בהלם! באמת תודה רבה

  2. כאשר קראתי את תכונות האופי של טיפוס 1 הייתי בהלם בגלל רמת הדיוק שנכתב על אופיי, אפילו עד הפרטים הקטנים ביותר הקיימים בי ושלא קישרתי אותם לאותו סוג האופי. אם הייתי צריכה לחפש עבודה הייתי מציגה את מה שכתבת להצגת אופיי. כל הכבוד.

  3. כל הכבוד! מאין את שואבת רמה כה מדויקת וקולעת של ידע…
    היום נחשפתי לנושא וכבר בפתיחה של עמוד הבית מיד שייכתי את עצמי לטיפוס 1 . כשקראתי את התיאור הסכמתי עם כל הנאמר כאילו כתבת את זה עלי!

  4. כל מילה פשוט מיותרת, מדהימה אותי הפרקטיות שבטקסטים שלך החוסר התפלספות, את מציפה את הדברים בצורה שגורמת לך להודות בהם גם כשלא נוח לך איתם…

  5. מדהים כמה שזה נכון . אני שמחה שהכרתי את תורת האניאגרם. חיי השתנו לטובה, התחברתי לאני האותנטי, כייף לי בחיי. אשמח לכל פיסת מידע על כל טיפוסי האניאגרם.

  6. "לא יכול להיות שהכל נכון לגבי הטיפוס – יש פה בטוח משהו שצריך לתקן…" בדיוק אני… 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים

הדיאלוג עם האגו
אנחנו לא הטיפוס שלנו
הכרת ההבדל בין ה"אגו" שלנו (ה"דמות" אותה אנו מגלמים) לבין ה"אני האותנטי" (המהות) שלנו הינה הבסיס לכל...
RUN
מה מניע אותי?
עד שאיננו יודעים את ה"מניע" להתנהגותו של אדם, בעצם איננו יודעים דבר. ..
LOVE SMALL
מה אנו עושים כדי לזכות באהבה?
כיצד נוכל לזהות אהבה שמבוטאת בדרכים שונות לחלוטין משלנו?